De bal is rond


Een bal op de paal, een bal op de lat, een onterechte strafschop, een buitenspel doelpunt, we kennen het allemaal wel. Door stomme pech of mega geluk verliezen of winnen we soms een wedstrijd, maar aan het eind van het seizoen wordt de beste kampioen. Toch?

Was het maar waar. De praktijk is dat voetbalclubs soms miljoenen euro's mislopen vanwege een toevalligheid. Het is dan ook merkwaardigheid dat er eigenlijk nog nooit onderzoek is gedaan naar de invloed van toeval op het verloop van een voetbalwedstrijd, laat staan hoe je daar als club, team, trainer of coach slim gebruik van kunt maken. 

Daarom ontwikkelen wij momenteel een tool waarmee de toevalscomponent in het voetbal cijfermatig inzichtelijk wordt gemaakt. Anders gezegd: in hoeverre hangt de uitslag van een voetbalwedstrijd af van toeval en in hoeverre van het verschil in kwaliteit tussen beide teams en hun onderlinge speelwijzes. Met deze tool worden inzichten verschaft die tot op heden nog niet beschikbaar waren, in elk geval niet binnen de voetballerij. Vergelijkbare inzichten zijn waarschijnlijk al lang en breed bekend bij wedkantoren, maar die houden dat angstvallig geheim aangezien ze daar heel veel geld mee verdienen. Daarom zijn we de tool momenteel aan het testen binnen de context van het wedden op uitslagen van (en met name tijdens) voetbalwedstrijden. Over dit onderzoek zal hopelijk binnen afzienbare tijd worden gepubliceerd.

Tot op heden heeft de tool voor de ambitieuze voetbaltrainer al een aantal zeer verrassende inzichten opgeleverd. En in de topsport gaat het om procenten en zoms zelf om tienden van procenten. Deze tool biedt ambitieuze trainers en coaches een unieke mogelijkheid om meer grip te krijgen op een fenomeen waar iedereen een mening over heeft maar nog slechts door weinigen wordt begrepen.