26.06.2017 - Wat je moet weten als je zaken wilt doen in België


inleiding


Het Nederlandse postcodesysteem met 4 cijfers gevolgd door 2 letters is werkelijk uniek in de wereld. In combinatie met een huisnummer en (eventuele) huisnummer toevoeging verwijst elke postcode naar precies één adres in Nederland. De bijbehorende straat- en plaatsnaam volgen automatisch uit de postcode en het huisnummer. Het aantal websites waarop je zelf nog je adres moet intypen is dan ook op de vingers van één hand te tellen.

nederland versus belgië


In België ligt het allemaal een stuk lastiger. Om te beginnen zijn de postcodegebieden in België veel groter, waardoor een adres op basis van alleen een postcode, een huisnummer en een (eventuele) huisnummer toevoeging niet uniek te maken is. Soms beslaat één enkele postcode zelfs meer dan 100.000 adressen (o.a. postcode 9000 in Gent). Ter vergelijk: een postcode in Nederland beslaat gemiddeld slechts 18 adressen.
 
In België moet je dus ook een match op straatnaam (en soms zelfs ook nog op plaatsnaam) hebben om bij het juiste adres uit te komen. Dat is natuurlijk niet eenvoudig omdat straatnamen om voor de hand liggende redenen door verschillende mensen in veel gevallen op verschillende manieren geschreven (kunnen) worden. Denk bijvoorbeeld aan het Burg. J.L. Thijsplein versus het Burgemeester J-L Thysplein in Brussel.

meertaligheid


Bijkomend probleem is dat België meertalig is en dat veel straatnamen en plaatsnamen officieel dus in twee talen geschreven kunnen en mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan de Stationstraat in Vloesberg (Nederlandstalig) versus de Rue de la Gare in Flobecq (Franstalig) en de Grenzstrasse in Kelmis (Duitstalig) versus de Rue de la Frontière in La Calamine (Franstalig). Zie bijgaande afbeelding ter verduidelijking.

hoofd- en deelgemeentes


Daarnaast kent België het onderscheid tussen hoofd- en deelgemeentes, die vaak door elkaar heen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan de deelgemeentes Antwerpen, Berchem, Berendracht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk in de hoofdgemeente Antwerpen. Zie bijgaande afbeelding ter verduidelijking. Door samensmeltingen van (deel)gemeentes komt een straatnaam soms zelfs meerdere keren in een hoofd- of deelgemeente voor (al dan niet met verschillende postcodes).


toegevoegde waarde


Het aanhouden van een unieke schrijfwijze voor of in elk geval een unieke sleutel naar een adres is natuurlijk essentieel voor een zorgvuldige en vooral efficiënte administratie. Het voorkomt veel dubbel werk en onnodig veel post retouren maar bovenal verhoogt het de kennis van en het inzicht in je klanten. En het behoeft natuurlijk geen tekst en uitleg dat dat enorm veel (geld) waard is.

Fraudepreventie


Bijkomend voordeel is dat je met het oog op het beheersen van betalingsrisico's ook veel beter weet wat er op een adres gebeurt. Immers, zonder een unieke sleutel naar het adres, kan een wanbetaler of fraudeur waarschijnlijk eenvoudig bestellingen plaatsen op bijvoorbeeld de Amerikalaan 1, de Americalaan 1, de Amerikaln 1 en de Americaln 1 in Gent, zonder dat ook maar iemand iets in de gaten heeft.

SAMENVATTEND


De boodschap is inmiddels wel duidelijk ... uniformatie en standaardisatie van adressen is cruciaal wanneer je als bedrijf zaken wilt doen in België. Eenvoudig is het allemaal niet, maar gelukkig zijn er bedrijven zoals DE3DS die zich juist in dit soort vraagstukken specialiseren ;-) U kunt immers niet overal goed (laat staan de beste) in zijn!

meer weten?


Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen adressenbestanden leveren voor heel België, inclusief maandelijkse updates, zodat u uw (nieuwe) klanten met behulp van een zogenaamde picklist hun (nieuwe) adres kunt laten selecteren in plaats van dat u deze als een vrij tekstveld door de klant zelf laat invullen.
 
Ook kunnen wij uw huidige adressenbestand opschonen. Dat kan zeker voor klanten die u in het verleden d.w.z. nog op de oude manier heeft aangetrokken een interessante optie zijn. Met deze opschoning verhoogt u de kwaliteit van uw adressenbestand, en kunt u bovendien uw klantenbestand ontdubbelen. Ook daarbij helpen wij u graag!